Tietokoneen osto-opas

”Millainen tietokone olisi hyvä?” Varmasti monelle tuttu kysymys. Eikä siihen myöskään ole vain yhtä vastausta. Se kaikkein tehokkain ja kallein ei aina ole paras valinta. Ratkaiseva tekijä on tässä käyttötarkoitus. Tässä oppaassa käymme läpi muutamia oleellisia juttuja ja vinkkejä, jotka liittyvät tietokoneen ostamiseen. Listan meidän valitsemista parhaista läppäreistä löydät täältä ja meidän valitsemat parhaat halvat läppärit löydät täältä.

Näytönkoko, käyttömukavuus, liikuteltavuus ja akunkesto

Kannettavan tietokoneen näytön tuumakoko on yksi oleellisimmista oikeanlaisen laitteen valintaan vaikuttavista seikoista. Yleisimmät tuumakoot ovat suuresta pienempään jaettuna 17,3”, 15,6”, 14,0”, 13,3” ja sitä pienemmät kuten 11,1” ja 10,0”. Suuremman tuumakoon näytöllä varustettu malli on oiva valinta, jos kone on lähes pysyvästi kotona tai toimistolla työtasolla. Pienemmällä näytöllä varustettu kannettava tietokone voi olla parempi valinta, mikäli kone on mukana menossa tai vaikkapa koulussa. Etenkin 14.0” tuuman kokoluokka kasvattaa suosiotaan jatkuvasti, sillä se on useille hyvin tasapainossa liikuteltavuuden ja riittävän näytönkoon suhteen. Näyttökoko määrää pitkälti laitteen kokonaisjalanjäljen ja painon, joten pienempinäyttöinen kannettava on usein näppärämpi junassa tai lentokoneessa.

Näyttöjä ympäröivät kehykset ovat myös pienentymään päin, ja näin saadaan tehtyä hyvin laukkuun ja reppuun mahtuvia malleja myös isomman näyttökoon laitteista. Tunnistat tällaiset laitteet sellaisista termeistä kuten NanoEdge tai Infinity Edge, toisin sanoen ”reunaton näyttö”. Näytönkokoon vaikutus myös akkukestoon on merkittävä, sillä näyttökoon kasvaessa usein myös näytön virrankulutus kasvaa. Ilmoitamme kannettavien tietokoneiden tuotekuvauksissa valmistajan ilmoittaman akunkeston, joita on helppo vertailla keskenään.

Akkukestosta puhuettaessa on hyvä pitää mielessä koneen käyttötavan, näytön kirkkaussäädön ja lukuisien muiden seikkojen vaikuttavan todelliseen akkukestoon arkikäytössä. Täten akkukestosta annettavat arvot on hyvä pitää lähinnä suuntaa antavina arvioina. Tärkeimpiä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat merkittävästi hyvään akkukestoon on muun muassa passiivijäähdytys, jonka avulla lämpö poistuu laitteesta ilman mekaanisia ja akkua kuluttavia tuulettimia. Tätä tekniikka hyödyntävät läppärit tarjoavat hyvän akkukeston lisäksi myös lisäkäyttömukavuutta: ne ovat äänettömiä käytössä ja mekaanisten tuulettimien sekä tuuletinaukkojen puuttuessa ne eivät myöskään kerää sisäänsä pölyä tai nukkaa, jotka saattaisivat hidastaa koneen toimintaa.

Suoritin, muisti ja tallennustila?

Kannettavan tietokoneen suoritin (prosessori tai CPU) on kuin moottori: se vaikuttaa merkittävästi laitteen yleiseen tehokkuuteen ja suoraan siihen kuinka nopeasti kone prosessoi monimutkaisia laskutoimituksia. Erilaisten suorittimien laskennallisen ja todellisen suorituskyvyn vertaaminen on jokseenkin helppoa, kun ne laitetaan rinnakkain suorittamaan samaa tehtävää. Erilaisia vertailutaulukoita löytyykin kattavasti alan julkaisuista ja foorumeilta. Suorittimen kellotaajuuden, nopeuden, lisäksi myös ytimien määrä vaikuttaa suorituskykyyn mahdollistaen useamman toiminnon samanaikaisen suorittamisen. Joissain nykysuorittimissa on lisäksi mahdollisuus jakaa resursseja jopa ytimen sisällä. Paras kompromissi löytyy useimmiten nopeuden ja tietyn ydinmäärän kompromissista, riippuen millaiseen käyttöön laite hankitaan. Jälleen kerran on tärkeää muistaa oma käyttötarkoitus: tehokkaasta suorittimesta ei välttämättä ole merkittävää hyötyä nettisurffailussa ja laskujen maksussa. Mutta mikäli halutaan tehdä tuottavaa työtä, vaikkapa raskaampaa taulukkolaskentaa tai videoeditointia, on suorittimesta hyvä löytyä potkua. 

Koneen nopeuteen arjessa vaikuttaa myös moni muu seikka, tärkeimpinä keskusmuisti (RAM) ja tallennustila. Puolijohdemuistit kuten SSD-kiintolevyt, jotka eivät perustu liikkuviin mekaanisiin osiin kuten perinteiset kovalevyt, ovat mahdollistaneet äänettömien, ohuiden ja hyvällä akkukestolla varustettujen kannettavien yleistymisen. Tällainen laite on hyvä valinta etenkin liikkuvaan työhön, sillä ne kuluttavat vähemmän akkua, ovat äänettömiä, eivät reagoi tärähdyksiin herkästi ja ovat ennen kaikkea merkittävästi nopeampia kuin mekaaniset vastineensa. Nopeampi kiintolevy avaa tiedostot ja käynnistää usein myös käyttöjärjestelmän merkittävästi nopeammin. Tunnistat nopeat puolijohdemuistit sellaisista termeistä kuten SSD ja EMMC SSD, joista jälkimmäinen ei ole aivan yhtä nopea, mutta hinnaltaan hieman halvempi. SSD-levyjen välillä on myös lisäeroja, riippuen levyn tyypistä ja kytkennästä. Lähtötasona voidaan pitää SATA-liitännäisiä levyjä ja nopeimmat ratkaisut tunnistat PCIE-termistä. Kolikon kääntöpuolena puolijohdemuistit ovat suhteessa tallennustilan määrään kalliimpia kuin mekaaniset ratkaisut.

Tallennustilan koko kertoo yksiselitteisesti, minkä verran dataa kiintolevylle mahtuu. Kiintolevyn lisäksi koneen nopeuteen vaikuttaa myös keskusmuisti, jonne tietokone tallentaa väliaikaisesti käytössä olevia tietoja. Keskusmuistin määrä, nopeus ja tyyppi ovat ratkaisevia tekijöitä käytettäessä useampaa ohjelmaa samaan aikaan; mitä enemmän keskusmuistilla on resursseja käytössään, sitä jouhevampaa useamman ohjelman samanaikainen käyttö on. 4 Gt keskusmuistia riittää mainiosti arkiaskareisiin ja kiireettömään käyttöön, kevyeen tehokäyttöön ja pelaamiseen hyvä valinta on 8 Gt ja tehokäyttöön 16 Gt ja siitä ylöspäin. Myös keskusmuistin nopeus, taajuus ja muistityyppi vaikuttavat sen toimintaan, hieman kuten SSD-kiintolevyjen kanssa.

Käyttöjärjestelmä?

Tietokoneen käyttöjärjestelmä on tietokoneelle asennettu pääohjelmisto, joka määrittää mm. minkälaisia ohjelmistoja tai sovelluksia tietokoneelle voi asentaa, mitä tiedostojärjestelmä tietokone käyttää, mitä lisälaitteita tietokone tukee yms. perusominaisuuksia.

Käytännössä tietokoneet tulevat esiasennettuna joko Microsoft Windows-, Apple macOS- tai Google ChromeOS-käyttöjärjestelmällä. Näistä Microsoft Windows on ylivoimaisesti suosituin ja usein synonyymi sanan PC:n kanssa. Itse suosimme iOS- järjestelmää.

Vinkkejä ostamiseen

1. Kokeile tietokonetta jo kaupassa

Tietokonetta kannattaa aina kokeilla ennen sen ostamista. Erityisen tärkeää kokeilu kannettavan tai näyttöön koteloidun tietokoneen kohdalla, sillä niiden osia on hankala tai jopa mahdotonta vaihtaa myöhemmin. 

Tarkista esimerkiksi, riittääkö näytön valovoima, toimiiko näppäimistö herkästi ja tuntuuko ohjainlevy täsmälliseltä Windows-käytössä.

Mainoksesta ei selviä, miltä laite tuntuu omissa käsissäsi.

2. Kartoita tarpeesi

Tietokone on kallis hankinta, joten on aivan turhaa maksaa ominaisuuksista, joita ei edes tarvitse. 

Ammattitaitoinen myyjä osaa suositella tarpeisiisi sopivaa settiä. Selvitä, mitkä toiminnot ovat omassa käytössä tärkeimpiä, niin voit ehkä säästää muissa kohdissa. 

Esimerkiksi laitteen paino voi olla suoritinta tai muistin määrää tärkeämpi ominaisuus, jos matkustat tietokoneen kanssa paljon.

3. Valitse tietokone vertailemalla

Perehdy eri vaihtoehtoihin. 

Lue testejä ja arvioita, joita löydät myös meidän tekeminä tästä klikkaamalla.

Kysele myös lähipiirin kokemuksia heidän tietokoneistaan ja laitehankinnoistaan. Lisäksi verkkokauppojen sivuilla on usein asiakkaiden arvioita heidän hankkimistaan laitteista. 

Hintavertailua on helppo tehdä netin hintavertailupalveluissa, kuten esimerkiksi meidänkin suosimassa Hintaoppaassa.

4. Osta oikealla hetkellä

Älä käy ruokakaupassa tyhjällä vatsalla”, on vanha ja tuttu neuvo.

Sama pätee myös kotitietokoneen ostamiseen. Tietokone saattaa hajota vaikkapa juuri joulun alla, ja silloin täytyy maksaa turhaan ylimääräisiä kymppejä tai jopa satasia suosituimmista malleista.

Yksi keino on ajoittaa tietokoneen ostaminen alennusmyyntien aikaan. Hinnan laskemista ei kuitenkaan ole järkeä odotella, sillä silloin tärkeä hankinta voi jäädä tekemättä.

Hintaopas auttaa tässäkin

5. Älä osta kuuminta uutuutta

Hinnat ovat aina pilvissä muutaman ensimmäisen viikon ajan, kun suositun valmistajan uusi tietokone tulee myyntiin.

Alan hifistelijät haluavat uusimman mallin heti eikä huomenna, olipa hintalapussa millaisia numeroita vain.

Vaatimattomamman tai edellisen mallin saattaa saada huomattavasti parempaan hintaa.

Loppusanat

Tässä siis aika kattava selostus siitä miten löydät itsellesi parhaan tietokoneen. Suosittelemme myös katsomaan täältä meidän valitsemat parhaat läppärit tai täältä meidän valitsemat parhaat halvat läppärit.