Onko äänikirjat mistään kotoisin?

Kuka muistaa kirjat? Ne oli niitä paperista tehtyjä tiiliskiviä, joissa oli sanoja (joskus jopa kuvia) ja joita koulussa opettajat pakottivat lukemaan mieli rakoilla. Itse kylläkin tykkäsin lukea junnuna. Olin kai jonkin asteinen poikkeama. Vaikkakin tuo lukemisharrastus jäikin vähän unholaan muutamaksi vuodeksi, kun päihtymisestä ja muusta vastaavasta tuli olennaisempi osa elämää.

Tänään puhutaan äänikirjoista. Itse suosin kyllä nykypäivänä vieläkin ihan sitä vanhaa kunnon kirjaa, mutta ympäristöäni tarkkaillessa olen huomannut, että äänikirjat ovat jonkinlaisessa nosteessa. Mainoksia parhaista äänikirjoista pyörii vähän siellä täällä ja uudenlaisia sovelluksia äänikirjoille ilmestyy sovelluskauppaan, kuin sieniä sateella. Aika jännää.

Elikkä siis ovatko äänikirjat mistään kotoisin? Jos sinulla on vaikeuksia keskittyä jonkun toisen puheeseen epäilen, että äänikirjoja ei ehkä ole luotu sinua varten. Mutta, jos taas vieras ääni lukemassa kirjaa ääneen saa sinut rentoutumaan ja viemään hetkeksi rauhallisempaan paikkaan tästä hektisestä maailmasta, äänikirjat saattavat olla aika kultainen juttu sulle.

Itse siis suosin vieläkin perinteistä kirjaa, mutta jos löytyy tarpeeksi vakuuttavalla äänellä varustettu ihminen kirjaa lukemaan saatan tehdä poikkeuksen. Olen huomannut myös sen, että äänikirjat sopivat todella hyvin autoiluun sen sijaan, että luukuttaa musaa täysillä ja tuhoaa kuulonsa (joka myöskin on todella kivaa). Varsinkin pidemmät matkat tuntuu kuluvan kuin siivillä, jos sattuu todella kiinnostavan äänikirjan löytämään. Suosittelen kokeilemaan. Myöskin siivoaminen, tiskaaminen ja muut vastaavat veemäiset askareet saattavat sujua mukavammin pätevän äänikirjan äärellä. Itse suosin silloin musan tykittämistä kylläkin, mutta olen kuullut, että äänikirjat sopivat myös niihin hetkiin.

Äänikirjoissa itseäni ehkä eniten ärsyttää se fakta, että luen nopeammin kuin, mitä ääni version lukija lukee ja se, että minulla on melkein aina oltava jotain tekemistä käsille eli pelkästään aloillaan istuminen ja kuunteleminen harvemmin sujuu. Myös se tuottaa ongelmia, että äänikirjojen parissa nukahdan turhan helposti ja osa tarinasta menee ohi aina silloin tällöin.

Hyvinä puolina on sitten se, että äänikirjat kulkevat kätevästi luurissa mukanasi mihin sitten satutkaan kulkemaan ja ne eivät vie yhtään tilaa. Ne ovat myös huomattavasti edullisempi vaihtoehto, kuin ostaa oikea kirja. Ellei tietenkin kirjastoa lasketa.

Yhteendettynä

Äänikirjat ovat kieltämättä hyvä vaihtoehto, jos sattuu kirjoista diggailemaan mutta ei niitä jaksa lukea. Pidemmät kirjat varsinkin ovat toimivia äänikirjan muodossa. Suosittelen siis sinuakin arvoisa lukija ottamaan tästä kopin ja käy ottamassa äänikirjat halteriin täältä tai täältä. Peace.

1 ajatus aiheesta “Onko äänikirjat mistään kotoisin?”

  1. Paluuviite: Parhaat äänikirjat - Omaboxi.fi

Kommentointi on suljettu.