Tiedätkö sinä kuinka paljon ruokaa menee roskiin vuodessa meillä täällä Suomessa? Entä kuinka paljon ruokaa menee roskiin koko maailmassa? Tarkoitan tässä siis täysin syömäkelpoista ruokaa enkä vai pilaantunutta. Jostain syystä kun “parasta ennen” päivämäärää kohdellaan samalla tavalla kuin “viimeinen käyttöpäivä” päivämäärää. Kyseessä ei todellakaan ole mikään pikku juttu vaan ihan maailmanlaajuinen ongelma. YK on jopa listannut ruokahävikin osaksi heidän “kestävän kehityksen tavoitteet” listaa sijalle 2. Muutaman dokumentin aiheesta katsoneena päätin listata tähän muutaman faktan ruokahävikistä ja muutaman vinkin, joilla kuka vain voi tehdä osansa sen minimoimiseksi.
1.
Kolmannes maailman kaikesta vuosittaisesta ruokatuotannosta päätyy jostain syystä roskiin. Se on yhteensä noin 1.3 miljardia tonnia täysin syömäkelpoista ruokaa. Sillä samalla määrällä ruokaa voitaisiin ruokkia yli 850 miljoonaa nälkää näkevää ihmistä. Itse asiassa se on 4 kertaa se määrä, joilla kyseiset ihmiset saataisiin takaisin ravitun elämän pariin. Aikamoista vai mitä?
– Se mitä itse voit asialle tehdä on suunnitella ja tarkkailla syömistäsi ja pitää silmällä näitä “viimeinen käyttöpäivä” merkinnän omaavia tuotteita. Tämä ei pelkästään säästä sinun vaivalla ansaittuja rahoja vaan myös säästää arvokkaita ruoka varoja.
– Tarkkaile jääkaappisi sisältöä. Varsinkin niitä tuotteita, jotka ovat siellä jo jonkin aikaa hengailleet. Valmista näistä vanhemmista asukeista uusia aterioita. Reseptejä niihin, kun on netin ihmeellinen maailma pullollaan.
2.
Hävikistä 70% on vihanneksia, hedelmiä ja muroja. Myös valtaosa talouksista pitää jääkaappejaan liian kylmällä. Monissa jääkaapeissa onkin lokerot eri tuotteille esim: vihanneslokero.
– Vihannekset ja hedelmät kannattaa varastoida jääkaappiin. Jääkaapissa ne säilyvät puolet pidempään kuin mitä huoneenlämmössä. Suosittelen myös ostamaan vähän hassumman näköisiä tuotteita, koska valtaosa vähän erikoisemman näköisistä tuotteista päätyy roskikseen vaikka ovat täysin syömäkelpoisia. Super harvoin nämä tuotteet ovat mitenkään huonoksi menneitä.
3.
Jos kaikki roskiin heitetty ruoka olisi valtio, sillä olisi maailman isoimmat hiilidioksidipäästöt.
– Kokeile tehdä kerran viikossa ateria, johon käytät vain pelkästään ruuantähteitä sen sijaan, että valmistaisit kokonaan uuden aterian. Voit myös pakastaa ne myöhempää varten.
4.
Tutkimukset paljastaa, että n. 40% roskiin menevästä ruuasta tulee meidän, ihan tavallisten ihmisten keittiöistä.
– Kokeile liittyä netissä toimiviin palveluihin, jotka myös pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä. Näitä löytyy netistä jonkin verran. Esim: ResQ Club.
Loppusanat
On siis sanomattakin selvää, että ruokahävikki on oikea ongelma eikä mitään turhaa paskan jauhamista. Vielä kertauksena: noin 1.3 miljardia tonnia täysin syömäkelpoista ruokaa menee roskiin maailmalla ja suomessa vastaava luku on kuta kuinkin 130 miljoonaa kiloa. Ota siis näistä vinkeistä koppi, liity ResQ Clubiin ja tilaa täältä kotiisi halpaa ruokaa joko itsellesi, tai lemmikillesi. Peace!