Miten valita parhaat kuulokkeet
Ajattelimme olla tänään avuliaalla tuulella, joten aloimme miettiä mistä voisimme kirjoittaa ihmisten elämää auttavan artikkelin. Tietenkin aiheen piti olla sellainen, josta me tietäisimme jotain, eli kaikki “miten säästää rahaa” tai “miten saada naisia” artikkelit täytyi unohtaa. Sitten koimme heureka hetken ja päätimme alkaa kirjoittaa siitä miten ostaa parhaat mahdolliset kuulokkeet. Eli oletpa sitten etsitmässä tehokkaita kuulokkeita urheiluun, muusikin kuuntelemiseen kotona tai töissä, intensiiviseen pelisessioon tai pelkästään tyyliisi sopivia upeilta näyttäviä ja hyvältä kuulostavia kuulokkeita – olet oikeassa paikassa.
Kuuloketyypit
Kuulokkeiden tyyppi määrittelee niiden muodon ja sen, miten niitä tulee käyttää. Yleisimpiä kuuloketyyppejä ovat nappikuulokkeet (in-ear), korvien päälle tulevat (on-ear) ja korvat peittävät (over-ear) kuulokkeet.
In-ear kuulokkeet (Apple Airpods, Samsung Galaxy Buds Pro)
Nappikuulokkeet istuvat tukevasti korvakäytävässä. Suurin osa urheilukuulokkeista kuuluu tähän kategoriaan. Joissakin malleissa on korvatulppia erilaisilla kokovaihtoehdoilla, joiden avulla ne sopivat kaikkiin korviin. Nappikuulokkeissa on hyvä äänieristys ja korkeampi tasoisissa malleissa äänenlaatu vastaa suurempia kuulokkeita. Tämän luokan kuulokkeet ovat pätevät urheiluun ja matkalle lähtiessä.
Hyvät puolet: Koko ja helppo kuljettaa mukana.
Huonot puolet: Äänenlaatu ei ole yhtä hyvä.

.On-ear kuulokkeet (Beats by Dre)
Korvan päälle tulevat kuulokkeet ovat vähän samaa sorttia kuin korvat peittävät kuulokkeet. Niiden pehmusteet kuitenkin asettuvat korvien reunojen päälle, ja ne pysyvät paikallaan pääpannan joustavuuden avulla sen sijaan, että ne peittäisivät korvat kokonaan. Tällaisissa kuulokkeissa on yleensä tarkempi äänentoisto mutta vähemmän bassoa kuin over-ear-kuulokkeissa. Käyttäjä pystyy kuulemaan ulkopuolisia ääniä, ja lähellä olevat muut ihmiset saattavat kuulla musiikin. Useat mallit ovat kokoontaitettavia, joten niitä on kätevä kuljettaa.
Hyvät puolet: Yleensä todella mukavat. Helppo kuljettaa
Huonot puolet: Huono äänieristys

Over-ear kuulokkeet (Sony WH-1000MX3)
Näissä kuulokkeissa on suuret korvakupit, jotka peittävät korvat kokonaan, ja ne aiheuttavat vähemmän painetta korville, minkä ansiosta niitä on mahdollista käyttää pitkiä aikoja. Ne on suunniteltu sulkeutumaan täysin päätäsi vasten, jolloin ne eivät päästä ulkopuolisia ääniä läpi. Suuret elementit tarjoavat puhtaat korkeat taajuudet ja matalat, järisyttävät bassot. Tämän luokan kuulokkeet ovat suunniteltu musiikin kuunteluun ja pelaamiseen.
Hyvät puolet: Käyttömukavuus. Äänenlaatu
Huonot puolet: Eivät sovi matka käyttöön

Teknisiä tietoja
Kaiutinelementin koko (mm):
Mitä suurempi elementti on, sitä parempi on kuulokkeiden bassotoisto.
Suurin mahdollinen ottoteho (mW):
Mitä suurempi ottoteho on, sitä vähemmän häiriöitä on kuultavissa suurilla äänenvoimakkuuksilla kuunnellessa. 300 mW:n ottoteholla häiriöitä on hyvin vähän tai ei ollenkaan, mutta se näkyy myös kalliimpana hintana.
Paino (g):
Riippuen siitä, missä käytät kuulokkeita, kannattaa kuulokkeiden paino ottaa huomioon. Jos haluat kuulokkeet juoksemista varten, haluat niiden olevan mahdollisimman kevyet. Painavammat kuulokkeet alkavat todennäköisemmin väsyttää korvia nopeammin, ja niitä voi alkaa aristaa. Suurissa kuulokkeissa on usein pehmustettu pääpanta, pehmustetut korvakupit ja muita ominaisuuksia, joiden on tarkoitus tehdä käyttökokemuksesta mukava pitkään kuunnellessa.
Taajuusvaste (Hz):
Kuulokkeiden taajuusalue kattaa basson, keskiäänien ja korkeiden äänien yhteisalueen, jonka kuulokkeet pystyvät toistamaan. Suurimmassa osassa digitaalista musiikkia tämä alue on 20 – 20 000 Hz. Taajuusalue ei kerro mitään äänenlaadusta, joka sen sijaan määrittyy käytettyjen osien ja tuotannon laadulla.
Impedanssi (Ohm):
Kertoo, kuinka paljon tehoa kuulokkeet kestävät. Tyypillisesti pienemmällä impedanssilla saadaan helpommin suurempi äänenvoimakkuus tavallisesta kuulokeliitännästä.
Herkkyys (dB/mW):
Mitä suurempi herkkyys, sitä suuremman äänenvoimakkuuden kuulokkeet pystyvät toistamaan. Pitkittynyt altistus korkeille äänenvoimakkuuksille voi vaurioittaa kuuloasi, joten varmista, että äänenvoimakkuus on minimitasolla tai että käytät erityisiä korvatulppia, jotka vaimentavat haitallisia taajuuksia.
Liittimen koko (mm):
3,5 mm liitin on kuulokealalle muodostunut standardi, jota useimmat kuulokkeet ja elektroniikkalaitteet käyttävät. Useimmat ammattilaisstudio- ja DJ-laitteet vaativat kuitenkin yleensä 6,3 mm liittimen. Parhaimmissa kuulokkeissa tulee mukana adapteri, jonka avulla näiden kahden välillä vaihtaminen käy helposti.
Taustamelua poistavat kuulokemallit suodattavat häiritsevän taustamelun pois, joten voit nauttia musiikista ilman häiriöitä. Taustamelua vaimentavia kuulokkeita on kahta tyyppiä: aktiivisia ja passiivisia. Kuulokkeissa, joissa on aktiivinen taustamelunpoisto eli ACN, on pienet mikrofonit, jotka analysoivat taustamelua ja lähettävät taustamelua neutralisoivia signaaleja. Tämä toiminto on hyödyllinen esimerkiksi lento- ja junamatkoilla, jolloin matalat äänet kuten moottorin melu suljetaan pois. Passiiviset mallit eivät lähetä neutraloivia signaaleita, vaan taustamelun torjunta perustuu kuulokkeiden melua vaimentavaan rakenteeseen
Loppusanat
Kuulokkeita on moneen junaan ja moneen eri tarkoitukseen. Toivottavasti tämä setti antaa sinulle jonkinlaista apua kuulokkeiden ostamiseen, jos sellaista edes tarvitset. Täältä pääset katsomaan meidän listan parhaista langattomista kuulokkeista ja täältä listan parhaista urheiluun sopivista kuulokkeista. Alla olevaa painiketta klikkaamalla pääset vielä kuuloke ostoksille.