Miten ostaa paras älypuhelin?

Listamme parhaista puhelimista alle 300€ löydät tästä klikkaamalla!

Älypuhelin, tuo nykypäivän ihmisten kädenjatke ja nuorisomme aivojen pahin saastuttaja on nykyään välttämätön laite jokapäiväisessä arjessamme. Puhelimia löytyy erimallisia ja kokoisia. Kun mietit, mikä luuri kannattaa ostaa, on hyvä harkita sitä, millaisia ominaisuuksia tarvitset siltä. Eri merkeiltä löytyy erilaisia ominaisuuksia, joihin kannattaa vähän tutustua ennen ostoa. Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia oleellisia juttuja jotka kannattaa ottaa huomioon ostoksille lähtiessä. 

Mikä puhelin kannattaa ostaa?

Mitkä ovat sinulle tärkeitä ominaisuuksia puhelinta ostaessasi? Onko se merkki, hinta, ominaisuudet, vai jokin ihan muu? Kännyköiden ostajia on erilaisia. Toiset ovat valmiita maksamaan puhelimesta tuhansia ja tuhansia euroja ja ostamaan uusimman puhelimen ensimmäisten joukossa. Toiset puolestaan haluavat hankkia edullisen ja helppokäyttöisen perusvarman puhelimen. Erilaisia puhelimia on olemassa joka lähtöön. Onkin kuluttajan toiveista ja budjetista kiinni, millainen puhelin kannattaa ostaa.

Android- vai iOS? 

Ennen älypuhelimen valintaa kannattaa harkita, haluatko Android- vai iOS -käyttöjärjestelmän puhelimeesi. Molemmat ovat helppokäyttöisiä ja tukevat monia pelejä ja applikaatioita. Android-puhelimia on laajempi valikoima, ja niitä voi räätälöidä helpommin. Valinnan tekeminen Android- ja iOS -käyttöjärjestelmän välillä auttaa sinua pääsemään alkuun siinä, mikä älypuhelin kannattaa ostaa.

iOS-käyttöjärjestelmä toimii pienemmässä ympäristössä, kun taas Android toimii laajemmassa ympäristössä. Android-puhelin sopii sinulle, jos haluat yksilöidyn käyttökokemuksen. Käyttöjärjestelmä mahdollistaa kotinäytön ja sen kuvakkeiden ja apuohjelmien vaivattoman muokkauksen. Voit myös halutessasi ladata erilaisia taustakuvia sekä eri näköisiä näppäimistöjä. Android-puhelimiin on myös saatavilla enemmän sovelluksia. Jos käytössäsi on jo MacBook tai iPad, niin iPhone on todennäköisesti sinulle parempi vaihtoehto.  

Android ja iOS -käyttöjärjestelmät ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja, mutta niiden välillä löytyy eroavaisuuksia. Android-käyttöjärjestelmä löytyy monilta eri laitevalmistajilta, kuten Samsungilta, Huaweilta, Honorilta sekä Xiaomilta. iOS-käyttöjärjestelmä on puolestaan hyödynnettävissä ainoastaan Applen omilla laitteilla, eli vaihtoehtoja on huomattavasti vähemmän. Android-puhelimia löytyy monesta eri hintaluokasta, ja iPhone-puhelimissa hintahaarukka on hieman suppeampi ja kalliimpi.

Näytön koko 

Puhelinten koko on kasvanut tasaiseen tahtiin. Osa malleista on niin kookkaita, että niitä on hankala käyttää yhdellä kädellä. Iso puhelin voi olla sopiva, jos katsot paljon viihdettä puhelimeltasi. Pienempi puhelin voi sopia sinulle, jos tykkäät esimerkiksi pitää puhelinta taskussasi. 

Pieni puhelimen näyttö sopii hyvin sinulle, jos haluat kompaktin mallin. Pieni näyttö tekee puhelimen käytöstä näppärää, sillä yletyt helposti näytön jokaiseen nurkkaan yhdellä sormella. Pienempi puhelin mahtuu myös kätevästi taskuun, kun taas suurimmat mallit eivät.  

Ominaisuudet ratkaisevat, millainen kännykkä kannattaa ostaa

Matkapuhelimen valintaan vaikuttaa se, millaisia ominaisuuksia toivot puhelimelta. Esimerkiksi tallennustilan määrä vaihtelee, ja kameroiden laadussa on isoja eroja. Alla on lueteltu muutama oleellinen ominaisuus mitä kannattaa miettiä. 

Tallennustila 

Puhelimen tallennustilaa kannattaa harkita ennen puhelimen ostoa varsinkin, jos kuvaat paljon sekä tallennat videoita ja kuvia. Jos olet innokas kokeilemaan uusia pelejä, on isompi tallennustila sinulle paras vaihtoehto, jotta et joudu aina poistamaan vanhaa peliä uuden tieltä. Yleensä 128 GB on riittävä määrä tallennustilaa. Jos tallennat puhelimellesi tavallista enemmän sisältöä, suosittelemme ostamaan puhelimen, jossa on 256 GB tallennustilaa. Osassa puhelimissa on muistikorttipaikka. Ostamalla siihen muistikortin saat laajennettua käytössäsi olevaa tallennustilaa. 

Akun kesto 

Puhelimen akun kestoon vaikuttavat näytön koko, prosessori ja käyttöjärjestelmä.

Kamera 

Jos olet innokas valokuvaaja tai suosit hyvälaatuisia kuvia, kannattaa valita puhelin, jonka kamera vastaa juurikin sinun tarpeitasi. Nykyään puhelinta käytetään ikuistamaan monenlaiset hetket, kuten reissuista ruokailuun 

Uusimmista älypuhelimista löytyy nykyään useampi takakamera. Kamerat ottavat samanaikaisesti kuvan erilaisilla ominaisuuksilla. Useammalla kameralla saat kuviisi entistä todellisempia värejä, enemmän syvyyttä sekä tarkemmat yksityiskohdat. 

Jos haluat puhelimen, jossa on laadukas kamera, on syytä kiinnittää huomiota myös muihin ominaisuuksiin. Nämä ovat esimerkiksi optinen zoom ja kuvanvakain. Optinen zoom tarkoittaa sitä, että kamerazoomaa linssin mekaniikalla ja on tällöin digitaalista zoomia parempi. Digitaalinen zoom heikentää kuvan laatua rajaamalla kuvan reunoilta pikseleitä pois, jotta kuva voitaisiin esittää suurempana. Kuvanvakaimella pystytään korjaamaan tärisevän käden aiheuttama epätarkkuus kuvissa. Se mahdollistaa myös paremmat kuvat hämärissä ympäristöissä.

Prosessori

Tällä hetkellä nopein puhelimen prosessori löytyy iPhone-älypuhelimista. Toiseksi nopeimmat prosessorit ovat Snapdragon ja Exynos 990, joka löytyy esimerkiksi Samsungin puhelimista.

Vedenkestävyys 

Jos puhelin on IP-suojattu, sitä voidaan käyttää huolettomammin veden läheisyydessä esimerkiksi sateessa. Paras mahdollinen IP-luokitus on IP68, joka tarkoittaa, että laite on täysin pölytiivis ja kestää upotuksen makeaan veteen 1 metrin syvyyteen 30 minuutiksi ilman, että laite vahingoittuu. Luokituksessa saattaa myös esiintyä numeron tilalla kirjain X (esimerkiksi IP5X tai IPX7), jos tarkempaa tietoa laitteen pölyn- tai vedenkestävyydestä ei ole saatavilla. Ilman IP-suojausta oleva puhelin on altis kosteusvaurioille, jos se altistuu vedelle ja kosteudelle. 

Sormenjälki- ja kasvojen tunnistus

Useissa nykyisissä Android ja iOS -älypuhelimissa on sormenjälki- ja kasvojen tunnistus. Voit siis valita jommankumman tai molemmat parantamaan puhelimesi turvallisuutta. Jos puhelimessa on NFC, voit käyttää puhelintasi maksuvälineenä maksaessasi ostoksia esim. kaupan tai ravintolan kassalla. Tällöin myös pankkisi pitää tukea kyseistä toimintoa. 

Listamme parhaista puhelimista alle 300€ löydät tästä klikkaamalla!