Parhaat levysoittimet

Vinyylisoittimet ovat tulleet ryminällä takaisin eikä loppua hifistelylle näy, joten ainakin toistaiseksi ne ovat tulleet jäädäkseen. Itsekin olen muutaman soittimen lyhyen elämäni aikana omistanut, joten ainakin luulen tietäväni mistä puhun.

Päätimme jälleen aikamme kuluksi listata muutamat pätevät lp soittimet teidän iloksenne. Listasta löytyykin jokaiseen budjettiin sopiva soitin aina halvasta peruskauran kautta överi hifistelyyn.

Valtaosa näistä laitteista on ihan “plug-and-play” tavaraa, mutta tästäkin listasta löytyy laitteita, joiden kanssa joudut hieman kikkailla alkuun. Mutta senkus vaan seuraat levysoittimen mukana tulleita ohjeita niin saat pian levyt pyörimään ja homman toimimaan. Mutta pidemmittä puheitta eiköhän siirrytä listan kimppuun.

Audio-Technica AT-LP60XBT-WH

Mitat: 359,5 x 97,5 x 373,3 mm 

Aloitetaan siitä halvemmasta päädystä. Tämä Audio-Technican LP soitin edustaa sitä niin sanottua “ihan jees” tasoa. Kyllä tässä hifiäkin löytyy meinaan tästä soittimesta löytyy Bluetooth, CSR BT -sirun myötä, joten johtojen kanssa kikkailu jää minimiin, mikä on ainakin omasta mielestäni pelkkää plussaa. Periaatteessa tämän käyttäminen on kuin CD-soittimen luukuttaminen. Senkus vaa laitat platan pyörimään ja laite hoitaa loput, myös äänivarren siirtämisen pois levyltä levyn loputtua. AT-LP60XBT-WH pyörittää lättyjä 33.3 tai 45rpm vauhdilla, mutta 10 tuuman levyt kannattaa jättää hyllyyn, sillä tämä laite ei niistä tykkää.

Tätä soitinta tehdessä on taidettu unohtaa kaikki muu olemassa oleva materiaali, sillä tämä tuntuu olevan melkeinpä pelkkää muovia, joka ei ole hyvä asia. Painoa soittimella ei ole juuri nimeksikään (n.4,4kg), joka ehkä asiaa vähäsen kompensoi. Vastinetta rahalle saa sitten kyllä soundin puolesta. Klassista Audio-Technica laatua. Äänimaailma on mukavasti tasapainossa, vaikkakaan tässä hintaluokassa ei liikoja voi pyytää.

Audio-Technica AT-LP60XBT-WH on todella hyvä ensimmäiseksi soittimeksi. Bluetooth ominaisuus on kiva lisä ja se, että ei tarvi erillistä vahvistinta ostaa on myös oiva lisä. Vaikka tämä on todella muovinen ja heppoinen on tämä soitin silti kivan näköinen. Ajaa siis asiansa.

Audio-Technica AT-LP120X-USB

Mitat: 141,6 x 452 x 352 mm

Tästä henkilökohtainen suosikkini Audio-Technicalta. Tai oikeastaan tämän laitteen edeltäjä oli suosikkini ja tämä ajaa asiansa aivan yhtä hyvin paitsi, että tämähän on jopa vähän halvempi. 

Tämän soittimen muotoilu näyttää vahvasti samalta, kuin saman valmistajan SL1200. Toimiva design, sitä ei voi kiistää mutta aika loppuun käytetty, jos multa asiasta kysytään. Aikaisempaan versioon verratessa tämä uusi ei tunnu yhtä vankalta, joka selittäisi pienemmän hintalapun.

Audio-Technica myös on antanut lausunnon, jossa totesi ettei LP120X ole DJ puuhin tehty vaan enemmänkin kotisoittoon suunnattu, joten esimerkiksi levyjen väärinpäin kuuntelu ei ole mahdollista tällä soittimella. Kotisoittoon juuri tämä sitten sopiikin kuin nyrkki silmään. Vanha mallin vahvistin, kun oli aika surkea, on tämän soittimen kanssa otettu vinkistä kiinni ja asia hoidettu maaliin todella hyvin. Soundi on todella sitä mitä pitääkin. Eli vaikka tämä uusi versio ei ole ihan niin hyvä, kuin odotettiin on tämä vinyylisoitin oma suositukseni, sillä tästä hintaluokasta et vastaavaa löydä.

 

Yamaha MusicCast VINYL 500

Mitat: 450 x 136 x 368 mm

Totta kai listalle pääse myös kaikkien rakastama merkki, Yamaha. Tämä hihnavetoinen hifi soitin on täysin omaa luokkaansa langattomuutensa ansiosta. Yamaha VINYL 500:sella nautit vinyylien nostalgiasta smoothisti ilman kaapeli helvettiä. Aidosti johdoton VINYL 500 yhdistyy kätevästi erilaisiin kaiuttimiin ja muihin vastaaviin laitteisiin. Hiottu äänentoisto mahdollistaa musiikin kuuntelun sellaisena kuin se on tarkoitettukin kuunnella: Soittimen suora äänivarsi tuottaa äänen avoimena ja hihnavetoinen moottori minimoi värinää, joten häiriöt jäävät minimalistisiksi. Lisäksi soittimen sisäänrakennetut ominaisuudet tarjoavat kauniissa ulkomuodossa paljon muutakin. Tämä sopii alasta kiinnostuneelle hifistelijälle, kuin nyrkki nenään. Suosittelen.

 

Levyt pyörimään!

Vinyylisoittimet ovat tulleet jäädäkseen ja tässä on kolme todella pätevää soitinta harrastukseen. Jotkut eivät tietenkään ymmärtää mikä siinä viehättää, että kuuntelee vanhoja ja epäkäytännöllisiä levyjä epäkäytännöllisellä soittimella, kun kerran Spotifykin on keksitty. Nämä kapeakatseiset ihmiset eivät osaa nauttia hetkestä ja vinyylisoittimen tuomasta nostalgian tunteesta, joten jätetään heidät omaan arvoonsa ja annetaan levyjen soida.