Uutta televisiota ostamaan lähtenyt ostaja saattaa yllättyä lukuisista uusista termeistä ja tekniikoista, joita televisioista nykypäivänä löytyy. Kokosimme tähän muutamia seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon uutta televisiota hankittaessa. Tämän luettuasi ei pitäisi olla mitään epäselvyyksiä siitä millainen TV sopii kotiisi. Voit myös käydä katsomassa listan meidän mielestä parhaista töllöttimistä. Listan löydät täältä.
LED, OLED vai QLED – Mikä kannattaa valita?
Millainen TV kannattaa valita? Onko LED-, OLED- ja QLED -televisioiden ero ainoastaan kirjaimissa? TV-valmistajat kuten Sony, Samsung, LG ja Philips tuovat markkinoille uusia termejä ja teknologioita, jotka voivat tuntua paljon enemmän sekottavilta kuin selventäviltä. Väsäsimme tämän artikkelin auttamaan sinua selviytymään lyhenneviidakossa, kun etsit itsellei uutta televisiota.
LED-TV
LED on lyhenne sanoille Light Emitting Diode eli hohtodiodi. LED-televisiot ovat nestekidenäyttöjä (LCD), joissa on LED-teknologiaan perustuva taustavalo. Näytöt ovat perinteisiä LCD-näyttöjä energiatehokkaampia ja mahdollistavat paremman kuvanlaadun. Television pikselit heijastavat sivuilta tai takaa tulevaa valoa, joka parantaa kuvan kontrastia ja tarjoaa luonnollisemman värimaailman. LED-televisiot ovat myös yleisesti ottaen edullisempia muihin tämän päivän näyttötyyppeihin verrattuna. QLED-paneeleihin verrattuna LED-televisiot eivät pysty tuottamaan yhtä syvää mustan sävyä tai kirkkaita sävyjä. Myös katselukulma on kapeampi QLED-töllöttimiin verrattuna.
QLED-TV
QLED on Samsungin itse kehittämä teknologia, jota käytetään pääasiassa heidän televisioissa. Lyhenne QLED viittaa Quantum Dot -teknologiaan, jossa LCD-paneelissa käytetään LED-taustavaloa. Toisin sanottuna QLED on perinteisen LED-teknologian kehittyneempi versio. QD-teknologia mahdollistaa entistä laajemman värimaailman aina kaikkein kirkkaimpiin sävyihin saakka. QLED-televisioissa on lisäksi entistä parempi valovoimaisuus, joka tekee katselukokemuksesta huomattavasti paremman myös kirkkaasti valaistussa tilassa. Näytön pikselirakenteen haittapuolena on se, ettei QLED-TV:t pysty saavuttamaan samaa mustan syvyyttä kuin orgaaniset OLED-näytöt, mikä näkyy selkeimmin silloin, kun televisiota katsellaan pimeässä huoneessa. QLED on tunnettu paremmasta värientoistosta LED- ja OLED-televisioihin verrattuna, jolloin valkoiset sävyt toistuvat erittäin kirkkaina ja värit ovat entistä yksityiskohtaisempia.
OLED-TV
OLED eli Organic Light Emitting Diode perustuu orgaaniseen aineeseen, mikä poikkeaa tekniikaltaan LED- ja LCD-televisioista. OLED-paneelien jokainen pikseli tuottaa valoa ja kaikki yksittäiset pikselit pystytään sammuttamaan kokonaan, mikä varmistaa entistä syvemmän mustan sävyt. OLED-televisioissa on lisäksi erittäin suuri kontrasti. Vaikka OLED-televisiot pystyvätkin tuottamaan tummemmat mustan sävyt, on niiden valovoimaisuus ja valkoisen sävyt (Q)LED-televisioita heikompi. Koska jokainen pikseli valaisee itsensä, pystytään näytöstä tekemään entistä ohuempia. Myös katselukulma on useita LCD/LED-televisioita laajempi. OLED-televisiot ovat hinnaltaan hieman kilpailijoitaan kalliimpia, eikä niitä ole saatavilla suurimmissa kokoluokissa.
Smart-TV
Nykyään lähes kaikki uudet televisiot ovat Smart-TV:eitä, eli älykkäillä tekniikoilla varustettuja televisioita. Älyteknologialla varustettu televisio liitetään kotisi WiFi-verkkoon tai verkkokaapelilla reitittimeen, jonka jälkeen voit käyttää sitä verkossa surffailuun tai sovellusten, kuten Netflix, Viaplay, HBO Nordic, YLE Areena tai YouTube -sovellusten suoratoistoon. Smart-TV-käyttöjärjestelmiä löytyy useita – Sonyn ja Philipsin televisiot ovat varustettu Android-käyttöjärjestelmällä, Samsung on varustettu yrityksen omalla Tizen-järjestelmällä ja LG tarjoaa WebOS-pohjaisen käyttökokemuksen. Kaikille käyttöjärjestelmille on yhteistä sovelluspohjainen käyttö. Televisiot ovat esiladattu suosituilla sovelluksilla ja voit räätälöidä television juuri sinun käyttöösi sopivaksi sovelluskirjastosta löytyvien sovellusten avulla.
Eri teknologiat
Televisioiden eri paneelityyppien lisäksi myös valmistajien käyttämät erilaiset tekniikat voivat tuntua vaikeaselkoisilta. Monesti televisiot tarjoavat kuvanlaatua parantavia tekniikoita, jotka kuvaillaan lyhentein. Mitä lyhenteet, kuten 4K/UHD, Ambilight ja HDR todellisuudessa tarkoittavat? Me kerromme teille!
4K ja UHD
4K ja UHD (Ultra High Definition) ovat kaksi termiä, joista on tullut lähestulkoon synonyymejä (sama asia). 4K on alun perin ammattilaisten käyttämä standardi korkealle 4096 x 2160 pikselin resoluutiolle, missä poikkisuuntaisten pikseleiden määrä on reilut 4000. UHD on näyttötarkkuus, jonka pikselitarkkuus on 3840 x 2160, mikä ei ole sama kuin 4K, mutta yltää lähemmäksi korkeampaa standardia kuin perinteisempi Full HD (1920×1080) -resoluutio. Toisin sanottuna lähes kaikki 4K-televisiot ovat todellisuudessa UHD-resoluution televisioita. UHD:llä ilmaistaan näytön tarkkuutta – mitä korkeampi resoluutio, sitä terävämmän, kirkkaamman ja todenmukaisemman kuvan televisio tuottaa. Ero näkyy kaikkein selkeimmin suurimmissa televisiomalleissa. On myös olennaista muistaa, että vaikka televisio tukee UHD-resoluutiota, ei kuva ole koskaan sen parempi kuin toistettavan sisällön laatu! Tällä hetkellä markkinoilla on saatavilla rajoitettu määrä 4K-sisältöä, mutta standardi on yleistymään päin.
Ambilight
Ambilight on lyhenne sanoille Ambient Lightning eli ympäröivä valaistus. Ambilight on Philipsin laitteista tutuksi tullut tekniikka, jossa TV:n ympärille heijastettu valo laajentaa ruudun tapahtumat ja auttaa luomaan vaikuttavamman katselukokemuksen. Ambilight-tekniikka säätää valon voimakkuutta ja väriä automaattisesti katseltavan sisällön mukaan. Valo voidaan myös säätää halutulla tavalla tunnelman tai huoneen sisustuksen mukaan. Philips TV-valikoimasta löytyy malleja, joissa Ambilight-valo on sijoitettu television kahdelle, kolmelle tai neljälle sivulle.
HDR
HDR on lyhenne sanoille High Dynamic Range eli suuri dynaaminen alue. Lähes kaikissa uusissa, korkeamman hintaluokan, TV-malleissa on käytetty HDR-tekniikkaa. HDR-tekniikalla varmistetaan kuvalle suurempi kontrasti, jolloin mustan ja valkoisen sävyt toistuvat entistä tarkemmin. Paremman tarkkuuden lisäksi HDR tarjoaa laajemman väriskaalan ja entistä todenmukaisemman katselukokemuksen.
Minkä kokoinen televisio?
Uutta TV:tä ostaessa kannattaa ihan ensimmäiseksi lähteä miettimään, minkä kokoisen TV:n tarvitsee ja haluaa. TV:n koko ja hinta menee usein käsi kädessä, mitä isompi, sitä kalliimpi. Hyvä katseluetäisyys varmistaa sen, että kuva on selvää eikä pikselöidy liian läheltä katsoessa. Liian kaukaa katsoessa kuvan tarkkuus katoaa.
TV:n katseluetäisyys
Paras katseluetäisyys olisi tietysti sellainen, että kaikkia kuvaruudun tapahtumia pystyy seuraamaan helposti. Sopivan television katseluetäisyyden voi laskea helposti itse näytön tarkkuuden ja lävistäjän pituuden avulla. Näytön koot ilmoitetaan yleisesti tuumissa ja yksi tuuma on 2,54 senttimetriä.
4K-TV:n katseluetäisyyden laskeminen
UHD (Ultra HD) eli 4K televisioissa katseluetäisyys lasketaan: ruudun halkaisija x 1,2 = sopiva katseluetäisyys.
Jos olet ostamassa esim. 55 tuumaista 4K-televisiota: kerro ensiksi näytön tuumat sentteinä 2,54 x 55 = 139,7 cm ja lopuksi vielä saamasi tulo näytön tarkkuuden perusteella, eli 4K-televisio kerrotaan luvulla 1,2. Lopuksi 139,7 x 1,2 = 167,64 cm. 55 tuumaisen 4K-tv:n sopiva katseluetäisyys olisi n. 1,7 m.
FULL HD -TV:n katseluetäisyyden laskeminen
FULL HD katseluetäisyys lasketaan: ruudun halkaisija x 1,6 = sopiva katseluetäisyys.
Jos olet ostamassa esim 65 tuumaista FULL HD -televisiota: kerro ensiksi näytön tuumat sentteinä 2,54 x 65 = 165,1cm ja lopuksi vielä saamasi tulo näytön tarkkuuden perusteella, eli FULL HD -tv:ssä vastaus kerrotaan luvulla 1,6. Lopuksi 165,1 x 1,6 = 264,16cm. 65 tuumaisen FULL HD -tv:n sopiva katseluetäisyys olisi n. 2,6m.
UHD (Ultra HD) eli 4K -TV:n katseluetäisyys
- 45″ = noin 1,4 m katseluetäisyys
- 55″ = noin 1,7 m katseluetäisyys
- 65″ = noin 2,0 m katseluetäisyys
FULL HD -TV:n katseluetäisyys
- 45″ = noin 1,8 m katseluetäisyys
- 55″ = noin 2,2 m katseluetäisyys
- 65″ = noin 2,6 m katseluetäisyys
Katseluetäisyydet on laskettu näillä kaavoilla Full HD -TV: ruudun lävistäjä metreinä x 1,6 = sopiva katseluetäisyys ja Ultra HD -televisio: ruudun lävistäjä metreinä x 1,2 = sopiva katseluetäisyys. Eli esimerkkinä, jos olisit ostamassa LG 65″ UM7400 4K UHD Smart TV 65UM7400-TV:tä, olisi sopiva katseluetäisyys n. 2,0m.
Television liitännät
Uuden TV:n valinta kannattaa tehdä huomioiden myös television liitäntöjen ja virittimien määrä ja laatu. Erilaiset liitännät mahdollistavat monenlaisten laitteiden, kuten kaiuttimien ja pelikonsoleiden, liittämisen töllöön. Siksi on hyvä tarkistaa erilaiset liitännät ja niiden tyypit ennen television ostoa. Televisioissa on hyvä olla kattava määrä liitäntöjä, jotta tulevaisuudessa eri lisälaitteille riittää tilaa.
Television ääni
Äänentoisto on oleellinen osa kokemusta varsinkin elokuvien ja pelien yhteydessä. Televisioissa on usein sisäänrakennetut kaiuttimet, mutta lähes aina elämyksestä tulee vielä parempi ulkoisten kaiutinjärjestelmien avulla. Voit halutessasi hankkia monikanavaisen kotiteatterijärjestelmän tai liittää televisioon jonkinlaiset stereokaiuttimet. Äänijärjestelmien liitäntätyypit ovat yleensä HDMI, optinen toslink tai analoginen RCA. Jos haluat luoda kotiteatterin, kannattaa hankkia kotiteatterivahvistin sekä surround-järjestelmä, jossa on vähintään 6 tai mielellään jopa 8 kaiutinta. Tähän tarvitaan lisäksi myös sopivat sisustusratkaisut, jotta saat mahdollisimman onnistuneen kotiteatteri elämyksen.
Soundbar-kaiutin on kätevä vaihtoehto television täydentämiseen. Se on surround-järjestelmä todella kompaktissa muodossa. Järjestelmä sisältää monta kaiutinelementtiä surround-äänen tuottamiseen. Siihen voi tietenkin myös yhdistää ulkoisia laitteita, kuten esimerkiksi pleikkarin. Monissa soundbar-kaiuttimissa on ylöspäin suunnatut kaiuttimet, joilla mahdollistetaan Dolby Atmos -ääni. Kannattaa hankkia televisio ja soundbar-kaiutin samalta valmistajalta, jotta ohjaaminen onnistuisi helposti yhdellä kaukosäätimellä.
Loppusanat
Nyt tämän läpi pläräiltyäsi tiedät varmasti millainen TV olisi paras TV sinun kotiisi. Joten eikun vaan ostohousut jalkaan ja ostoksille. Ostoksille pääset tästä klikkaamalla.