Bluetooth-kaiutin testi vuodelle 2021

Bluetooth-kaiuttimet ovat vielä vuonna 2021 lähes pakollisia kaikille musiikki diggareille, sillä ne tarjoavat nykyään erinomaista äänenlaatua pitkällä akunkestolla ilman ylimääräisiä johtoja. Kun pakettiin vielä lisätään kompaktisuus ja kevyt paino, nousee kyseisten laitteiden merkitys matkalle lähtiessä todella paljon.

Alan valmistajat ovat heränneet samaan, ja markkinoille tungetaan nykyään monia erilaisia kannettavia/raahattavia Bluetooth-kaiuttimia, mikä tietenkin aiheuttaa aikamoista valinnan vaikeutta kansalaisten pääkopissa. Siksi päätimme aikamme kuluksi tutustua lähes kaikkiin markkinoilla oleviin malleihin ja valita parhaat päältä puolestasi tehdäksemme listan parhaista Bluetooth-kaiuttimista.

Minkälaista laitosta oletkin etsimässä, tämä lista auttaa juuria sinua löytämään juuri sinulle sopivan laitteen vaikka olisitkin rahaton, hifistelijä tai ihan vaan peruspena etsimässä kaiutinta.

JBL Charge 4

Liitännät: AUX, Bluetooth

Listan aloittaa päivitetty versio JBL Charge 3:sesta. “Miksi korjata jotain mikä ei ole rikki?” pätee tähän laitteeseen täysin. Melkeinpä täysin identtinen, yksinkertainen silmää miellyttävä design edeltäjänsä kanssa saattaa saada nopealla vilkaisulla tavallisen tallaajan hämilleen, että mikäs tässä niin hienoa muka on. Erikoisuus löytyykin konehuoneesta, sillä tämän masiinan äänentoistoa on paranneltu mukavasti. Basso paukkuu, laulu raikaa ja pillit vinkuu tasaisesti omilla paikoillaan toisin kuin edeltäjässään, jonka äänentoisto ei imarrellut keski tai korkeita ääniä. Kun JBL Charge 4 julkaistiin JBL väitti, että tämän laitteen akku kestää yhdellä istumalla 20 tuntia ja he eivät olleet väärässä. Pääsimme tuon numeron yli heittämällä. Myös laitteen vesitiiviys on pelkkää plussaa, joten ei haittaa niin paljon, jos joku lasinsa tämän päälle kaataa tai haluat jostain syystä vesisateessa musiikkia kuunnella.

Entäs sitten huonot puolet? Kai niitäkin löytyy? JBL Charge 4 ei tietenkään virheetön laite ole kuten ei mikään muukaan. Mutta nämä puutteet jäävät aika mitättömiksi, kun ottaa hinta/laatu suhteen mukaan yhtälöön. Charge 4:sessa ääni ei tule niin sanotusti 360-asteisena vaan meteli tulee laitteen molemmista kyljistä mikä saattaa olla ongelma joillekin alan hifistelijöille. MUTTA laitteesta saa myös sen verta paljon desibelejä irti, että tämän ei pitäisi olla hirveän iso ongelma. Latausaika nollasta sataan on huimat 5,5 tuntia mutta ei senkään pitäisi hirveän iso ongelma olla, sillä voihan tätä käyttää myös varavirtalähteenä.

JBL Party Box 100

Liitännät: Bluetooth, USB, 3,5 mm Aux-In, 6,3 mm: n monoliitin äänensäädöllä

The Party Box 100 tämä raahattava laitos on helposti yksi omista suosikeistani. Tämän järkäleen mitat ovat 35.6 x 35.2 x 66.4cm ja silti tämä on sarjansa pienikokoisin kaiutin. Ääntä tuovat kaksi 5.25” wooferia ja kaksi 2.25” diskanttia ja ääntä pusketaan ulos 160W voimalla. Menoa piristää vielä komea RGB valosysteemi, joka ei jätä ketään kylmäksi hypnoottisilla valokuvioillaan (valot saa myös pois päältä tarpeen vaatiessa). Party Box 100 sopii bileisiin, illanistujaisiin, hengailuun tai mökille. Tyyli on vapaa ja tästä masiinasta on moneksi. Voit yhdistää tähän kitarasi ja käyttää tätä vahvistimena tai voit käyttää tätä karaoke laitteena liittämällä mikrofonin (itse en karaoke ominaisuutta kokeillut, sillä lauluääneni on verrattavissa kiljuvaan sikaan). TWS-systeeminen ansiosta näitä voi yhdistää kaksi kappaletta langattomasti toisiinsa, joka on täydellinen lisä bileisiin, kuin bileisiin. Akussa riittää hönkää noin 12 tuntia maltillisella musiikin luukuttamisella mutta, jos huudatat kaiutinta täydellä volyymilla valokuvioiden pyöriessä saattaa virta loppua ennen aikojaan. Latausaika on noin 6 tuntia ja voihan tätä käyttää myös vaikka se olisi seinään kytkettynä. Rehellisesti en tästä mitään huonoa sanottavaa keksi, joten on ihan aiheellista, että Party Box 100 sai Parhaan Tuotteen EISA palkinnon Bile Kaiuttimet kategoriassa.


Marshall Stanmore 2

Liitännät: AUX, Bluetooth ja RCA

Nyt vuorossa omalta suosikki merkiltäni Marshallilta. Marshall Stanmore 2, tämä pikku laatikko ei jätä ketään ihmettelemään. Ikoninen muotoilu ja soundi on varmasti tullut jo jokaiselle musa diggarille tutuksi vuosien varrella. Tässä marsussa ääntä luovat kaksi 15 watin vahvistimella varustettua diskanttia ja 50 watin woofer pätevään bassotoistoon, joten äänentoisto on kirkasta jopa isommalla volyymilla. Juuri sitä mitä Marshalilta saattaakin odottaa. Omaan silmään osuu tässä laitteessa yksityiskohdat. Kullatut äänensäätö namiskat ja kullattu Marshallin logo kaiuttimen edessä tuovat itselle pelkkiä hyviä rokkistara viboja. 

Huonona puolena tässä on sitten se fakta, että akkua ei löydy joten joudut pitämään seinässä kiinni mikäli mökää haluat. Tietenkin Marsulta löytyy myös akullisia kaiuttimia joihin suosittelen tutustumaan esim: Kilburn 2. Mutta tämä onkin tarkoitettu kotiin hyllyyn tai pöydälle tai johonkin näkyvään paikkaan, sillä onhan tämä nyt tyylikkään näköinen laitos. 

Marshall Stanmore 2 täyttää siis tehtävänsä paremmin kuin hyvin. Se kuulostaa hyvältä ja näyttää hyvältä. Täyttä vastinetta rahalle.

JBL Clip 4

Liitännät: Bluetooth

Jälleen listaltamme löytyy tuttu perusvarma valmistaja JBL. Aiemmin mainitun Party Boxin vastakohtana voisi pitää tätä uutukaista pikku kajaria. JBL Clip 4 on mitä mainioin pikku kajari retkille tai rannoille. Ääntä tästä ei tietenkään nyt mahdottomuuksia lähde mutta tällä pärjää mainiosti vaikkapa leirinuotiolla. Veden ja pölynkestävä Clip 4 on todella mainio matkakumppani, sillä tämä ei ihan helposti hajoa ja tämän voi ripustaa vaikkapa reppuun tai vyöhön kiinni. 

Clip 4 ei basso päätä vakuuta mutta ajaa silti ainaki omasta mielestäni asiansa hyvin. Soundi on kuitenkin perusvarmaa JBL laatua. Akun kesto tästä on ehkä huonoin puoli ottaen huomioon sen, että tämä on periaatteessa ulkokäyttöön suunniteltu. Akun kestoksi luvataan 10 tuntia mutta saimme irti vain 7 tuntia, mikä on hieman harmillista mutta emme onneksi liikoja odottaneetkaan. Aux liitännän puute on myös ehkä vähän kömpelöä, mutta toisaalta sehän on vain tulevaisuutta. Kuitenkin JBL Clip 4 on oivasti soiva peli ulkokäyttöön niin rannalle kuin mökillekkin ilman, että joutuu maksamaan itseään kipeäksi, ei kuitenkaan välttämättä pärjää kilpailijalleen Sonyn SRS-XB12 pikku kaiuttimelle.

House of Marley No Bounds

Liitännät: Bluetooth ja Aux

House of Marley on myös yksi mun suosikki merkeistä ja tämä nappasi huomioni. Kierrätetyistä materiaaleista tehty pikku kajari matkaan mukaan. Vastaavanlainen kuin aiemmin listassa mainitut Sonyn SRS-XB12 ja JBL Clip 4, mutta tässä on silti jotain spessumpaa. Varsinkin nykypäivän maailmassa, jossa ympäristöystävällisyys on isossa osassa on tämä House of Marleyn kajari todella pätevä. Eikä hinta päätä huimaa. 

Veden ja pölynkestävän No Boundsin pohja on tehty korkista eli, jos satut pudottamaan tämän veteen se jää vain kivasti kellumaan pinnalle. Mökää tästä lähtee yllättävän hyvin mutta ei tietenkään minkään bile kaiuttimen verran mutta sen verta kuitenkin, että leirinuotiolla oleminen on huomattavasti mukavampaa reggaeta tällä kuunnellessa luonnon helmassa. Näitä voi myös yhdistää kaksi toisiinsa, mutta en oikein tajunnut miten se tapahtuu, joten jätän viisaammille selvitettäväksi. Akun kesto oli iso yllätys, sillä hönkää riitti 10 tuntia ja latausaika tyhjästä täyteen on noin 2 tuntia. Ei paha laitteelta joka kuitenkin mahtuu suurin piirtein kämmenelleni. Kätevän klipsin ansiosta saat tämän roikkumaan vaikka vyöhön ja musiikki kulkee kätevästi mukana (vaikkakin suosittelen käyttämään kuulokkeita, jos yksin olet liikkeellä).

Miten sitten valita paras Bluetooth-kaiutin?

Nykyään, kun markkinoille tosiaan tungetaan vaikka minkälaista kaiutinta niin valinnan vaikeus iskee ja lujaa. Jos vielä tämän listauksen jälkeen olet epävarma minkälainen Bluetooth-kaiutin sopisi juuri sinulle niin sulje silmäsi ja kuvittele missä sitä käyttäisit. 

Menetkö sen kanssa ulos luonnon helmaan rentoutumaan? Silloin valintasi on House of Marley No Bounds tai JBL Clip 4, sillä ne ovat veden ja pölynkestäviä ja suunniteltu olemaan menossa mukana kuin peräpukama. Jos haluat bileisiisi sopivan kaiuttimen valinta on silloin totta kai JBL Party Box 100, jolla saat taatusti pidettyä koko naapuruston mummot hereillä. Jos tykkäät fiilistellä musaa kotona upealla laadulla upeasta kaiuttimesta silloin valinta osuu Marshallin Stanmoren suuntaan. Vai lähdetkö koriskentälle kavereiden kanssa pelailemaan ja hengailemaan? Paras valinta on silloin tietenkin JBL Charge 4.