Arvostelussa OnePlus 9

OnePlussan uudet huippupuhelimet OnePlus 9 ja 9 Pro on nyt julkaistu ja pääsimme tutustumaan näihin uutuuslaitteisiin. Tässä artikkelissa kerromme OnePlus 9 puhelimesta, joka on joukkueen perusmalli. Katso paras hinta puhelimelle tästä klikkaamalla!

OnePlus 9 on mielenkiintoinen huippupuhelin, joka tarjoaa tämän hetken tuoreimpia teknisiä ominaisuuksia. Puhelimessa on esimerkiksi uunituore Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, 5G-yhteys, tehokas pikalataus, 120 hz Fluid AMOLED -näyttö ja kirsikkana kakun päällä kameravalmistaja Hasselbladin kanssa toteutetut kamerat. Joissain hienouksissa OnePlus on kuitenkin joutunut hieman karsimaan, jotta hintaa on saatu hiottua sopivammaksi. Listan parhaista puhelimista löydät tästä!

Ulkonäkö

OnePlus on esitellyt puhelimen kolmessa väriversiossa, jotka ovat violetti Winter Mist, hopea Arctic Sky sekä musta Astal Black. 

Rakenne sekä laatuvaikutelma ovat OnePlus 9 -puhelimessa mennyt hieman huonompaan suuntaan, sillä OnePlus on päättänyt luopua alumiinikehyksestä. Puhelimessa on lasikuidulla vahvistettu muovinen kehys, joka on viimeistelty kiiltävällä pinnoitteella. Onneksi etu- ja takapinnat ovat Gorilla Glass 5 -lasia.

Muotoilultaan OnePlus 9 muistuttaa viime vuoden OnePlus 8T mallia, eikä oikeastaan suuria muutoksia ole tullut. Luuri on kauttaaltaan kiiltäväpintainen, mikä ei ole yhtä hyvä toteutukseltaan kuin OnePlussan aikaisemmat mattapintaiset viimeistelyt, kiiltävät pinnat kun tykkäävät kerätä sormenjälkiä puoleensa. Erityisesti takaosan lasissa sormenjäljet ovat selvästi nähtävillä, mutta onneksi lasipinnat ovat likaa hylkiviä, joten lika lähtee vain yhdellä pyyhkäisyllä.

OnePlus 9 -puhelimen mitoiksi on ilmoitettu 160 x 74,2 x 8,7 mm ja painoksi 192 grammaa. Kyseessä ei ole siis mikään kompakti älypuhelin, mutta ei myöskään mikään jättiläinen. Todella sopivan kokoisen oloinen siis. 

OnePlus 9 -puhelimen rakenteesta ei ole saatu minkään luokituksen mukaisesti pölyn- tai vedenkestävää, mitä ei ole aikaisemminkaan nähty OnePlussan huippupuhelimien halvemmissa versioissa. Valitettavasti IP-luokituksen puuttuminen on heikkous, sillä sen voidaan katsoa olevan yksi huippupuhelimien ominaisuuksista.

OnePlus 9 -puhelimen oikeassa kyljessä on kolmivaiheinen Alert Slider -kytkin sekä virtapainike. Vasemmassa kyljessä on pelkästään äänenvoimakkuuspainikeet. Kaikki puhelimen painikkeet on valmistettu muovista, mutta niissä on silti yllättävän hyvä tuntuma ja vaste. Lisäksi Alert Slider -kytkimessä on erillinen karhea pinnoite, joka takaa paremman tuntuman sekä erottuvuuden muista painikkeista. OnePlus 9:n yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni ja alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimessa ei ole 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää (aux) tai muistikorttipaikkaa.

Näyttö

OnePlus puhelimet on tunnettu laadukkaista näytöistä, eikä OnePlus 9 ole poikkeus tässä suhteessa. OnePlus 9 tarjoaa pitkälti saman näytön kuin viime vuoden OnePlus 8T, joka oli todella hyvä. Kyseessä on 6,55 tuuman suuruinen näyttöpaneeli, joka perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytön tarkkuus on Full HD+ -tasolla, eli siinä on 2400 x 1080 pikseliä, mikä takaa 402 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde, 1100 nitin maksimikirkkaus sekä HDR10+ -sertifikaatti.

Näytössä on tällä kertaa parannettu OnePlussan mukaan väritarkkuutta sekä automaattista kirkkauden säätöä, mutta muuten toteutus on 100% samanlainen kuin OnePlus 8T -puhelimessa. Näytön vasemmassa yläkulmassa on etukameraa varten tehty reikä ja näyttöpaneeli on täysin tasainen. Esimerkiksi OnePlus 8 -puhelimessa nähtiin vuosi sitten reunoilta kaartuva näyttö, mutta nähtävästi tasaisen näytön ystäviä on enemmän.

Suorituskyky

OnePlus 9 puhelimessa on Qualcommin tuorein ja tehokkain Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri. Kyseessä ei ole enää mikään täysin uusi järjestelmäpiiri, sillä olemme päässeet testaamaan sitä aikaisemmin jo Xiaomi Mi 11- ja ASUS ROG Phone 5 -puhelimissa. Snapdragon 888 on myös Qualcommin ensimmäinen integroidulla Snapdragon X60 -5G-modeemilla varusteltu järjestelmäpiiri.

OnePlus 9 tarjoillaan kahdessa muistivariantissa, joista edullisemmassa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä mukavat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Paremmassa versiossa on taas 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. OnePlus hyödyntää muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa ei puhelimesta löydy.

Akku

Akun suuruuteen OnePlus ei ole tehnyt ihmeellisempiä muutoksia, sillä OnePlus 9 tarjoaa taas suurehkon 4500 milliampeeritunnin akun. Puhelimen sisällä akku on jaettu kahteen osaan, jotta OnePlus on pystynyt toteuttamaan nopeamman lataamisen. OnePlus 9 on varusteltuna tutuilla Warp Charge 65T -pikalatauksella sekä ensimmäistä kertaa perusmallissa nähdään myös langaton lataus.

Valitettavasti OnePlus 9:n akunkesto ei testijakson aikana päässyt suuresti vakuuttamaan, sillä yleisesti akku kesti vaaditun yhden päivän verran. Toki hieman aktiivisemmassa käytössä akun saa loppumaan jo iltaan mennessä, mutta kevyessäkin käytössä akun käyttöaika on aika lyhyt.

OnePlus 9:n kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 48 megapikseliä (Sony IMX689, f/1.8, 23 mm, 1/1,43”, 1,12 µm, PDAF, EIS)
  • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/2.2, 14 mm, 1/1,56”, AF, 110 asteen näkökenttä)
  • Mustavalko: 2 megapikseliä
 • Etukamera: 16 megapikseliä (Sony IMX471, f/2.4, 1,0 µm, EIS, FF)

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä OnePlus 9 -puhelimessa toimii varsin odotetulla tavalla Googlen tuorein Android 11, jonka kanssa tomii Oneplussan oma OxygenOS 11 -käyttöliittymä. Mitään kovin suuria muutoksia käyttökokemukseen ei OnePlus 9 -puhelimeen ole tuotu verrattuna OnePlus 8T -malliin, vaan ohjelmisto on saanut aika pitkälti samanlaisena.

Tuomio

OnePlus 9 on hieman kaksipiippuisia ajatuksia herättävä huippupuhelin, sillä mukaan on tällä kertaa saatu paljon uutta ja kehittyneempiä ominaisuuksia, mutta silti tietyissä osa-alueissa on jouduttu valitettavasti karsimaan. Verrattuna esimerkiksi OnePlus 8T -malliin on nyt hinta noussut jonkin verran, mutta tähän hintaan OnePlus 9 tarjoaa silti mielestäni varsin hyvin rahalle vastinetta. Parhaan hinnan OnePlus 9 puhelimelle löydät tästä klikkmaalla!

Hyvää

 • Yleisesti varsin laadukkaan ja jämäkän tuntuinen puhelin
 • Myyntipakkauksen sisältö on kattava (mm. 65W-pikalaturi ja suojakuori)
 • Tehokas Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri sekä 5G-yhteydet

Huonoa

 • Ei IP-luokituksen mukaista pölyn- tai vedenkestävyyttä
 • Kuulokeliitin ja muistikorttipaikka puuttuvat
 • Akunkesto ei aivan toivotulla tasolla